Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това

...
Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това
Коментари Харесай

Предстоят масови фалити на аптеки

Предстоят  банкрут и на аптеки поради високите цени на ток а. За това предизвести пред БНР Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара.

Цените на медикаментите са държавно контролирани и имат таван, а разноските за сила се усилиха фрапантно, разясни той.

„ Ако сме един свободен бизнес, какъвто не сме аптечният отрасъл, ние бихме могли да калкулираме покачването на цената в цената на крайния артикул. При медикаментите не можем да го създадем, значи, че би трябвало да свием нещо. Какво ще свием – ще стартираме да свиваме заплатите и в един миг някои ще окапят. “  

Практически никой не издава предписания за Covid пациенти, режимът на изписване е незабележим, уточни Антон Вълев.

„ Той така е изработен, че съвсем никой не желае да се занимава с това. Продължава една резистентност от сътрудниците лекари изобщо да се виждат с пациентите. Така че ми е необичайно по какъв начин доктор може да изпише лекарство за пациент, който не е виждал. “

Не може всеки един пациент да го лекувате по един про ток ол и да имате три медикаменти, които да се оферират на всички, съобщи Вълев.  

В аптеки те към този момент има налични от щадящите тестове за ковид със слюнка, заяви той. 

Периодично в края на една календарна година и при започване на идната имаме дефицит на избрани медикаменти, което в множеството случаи се дължи на неадекватно обмисляне на медицинските представителства на самите компании производители, разяснява Антон Вълев в предаването „ Преди всички “.

„ Много често пациентите се концентрират върху тъкмо една съответна опаковка и вземат решение, че това е единствено и единственото лекарство и няма нищо друго, което да го размени. На помощ би трябвало да дойдат фармацевтите, най-много законодателството, което да легализира от много време желаната от нас обстановка, в която при съществуване на генеричен заместител да може фармацевтът да ви отпусне това, което ще свърши работа, а не съответното комерсиално име, което е изписано от лекаря. “

Вълев апелира „ да спрем да се кланяме на съответните търговски марки “ и изясни, че има лобистки текст в една от наредбите, който в този момент попречва това.

Имаме налични на пазара достатъчно генерични заместители, увери той.

Относно дефицита на „ Пулмикорт “ Вълев посочи, че заради ковид лекарите са почнали всеобщо да го предписват и отвън предписанията му за деца и недоносени бебета, се предписва и на  възрастни, което е довело до свръхголямо търсене и бързо привършване на количествата.

„ Това обаче не се случва единствено в България, това се случва в целия свят ", разясни той.

За цялата страна се получават по няколко хиляди опаковки, което е безусловно незадоволително, добави магистър-фармацевтът.

И сега има проблем с антикоагулантите, акцентира Антон Вълев.

„ Има някакви количества, които като влязат, веднага се изтеглят за болничния пазар и това не оставя нищо за свободния. Казусът е с това какви количества общо влизат в страната. “

Свръхпредписването на антибиотици беше нервност, безапелационен е експертът. По думите му този интервал е отминал.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР